2006. december 24., vasárnap

23-án, a fa alatt

Ajándékozás nélkül, de feldíszített karácsonyfával vártuk a gyerköket reggel, akik a vártnál kisebb teccéssel vették tudomásul az új jövevényt a sarokban. Persze a díszek azok cibálandók, de nem szakítottak le semmit egy nap alatt.


Viszont az asztal mellett állva rettentő viccesek, pakolgatnak, adogatnak dolgokat egymásnak, szinte órákat töltünk mi is ott mellettük. Tessék megnézni a képeket, nagyon komoly kis sorozatok vannak az asztal körüli ejtőzésről. Ma Andi fodrásznál is volt, addig mi vigyáztunk Emilre, de nem volt gáz. Egyébként eltanulta Csengétől a fürcsikunyizást: irány a fürdőbe (Csenge mellé), kád széle megfog, és vár fürcsire. :)


dscf3114.JPG | dscf3132.JPG | dscf3147.JPG | dscf3173.JPG


Ma már az ajándékokat is összegyűjtöttük, mert 24-én délelőtt irány Kecsó, ahol eltöltünk pár napot. Kezdünk aggódni, hogy beférünk-e. 2 babakocsi, rengeteg ajándék, 2 gyermek. Meglássuk, kicsi-e a Picasso.


Emillel: közös evés, közös fürcsi

Csengéék egészen jól elvannak, megszokták egymást, viszont a bizalmaskodás, egymás hátbaveregtése többször sírásba torkollik. Jókat rötyögünk, nézzük, hogy mi mindent ellesnek egymástól, és mennyire tűrik egymás hirtelen mozdulatait. Csomó dolgot adogatnak egymásnak, rettentő helyesek.


22-én este feldíszítettük a fát hárman Andival, miközben a gyerkőcök durmoltak. Meg volt előtte közös fürcsi, ami igen jól sikerült, Emil kifejezetten élvezte. A közös evés is nagyon nagy sikert aratott, sokkal jobb így az étvágyuk. :)


dscf3070.JPG | dscf3095.jpg | dscf3086.JPG | dscf3108.JPG


Mamma 30 éves

Mamma jubilált, ezért elektronikusan szervezve lett nekije egy kisebb meglepetésparti. Persze meglepi nehéz volt, de egészen jól sikerült, mert kulcsot kaptak a meglepők, és így be tudott tódulni csengetés nélkül vagy 20 embör a konyhába.
Jó volt, köszönjük azoknak különösen, akik ott voltak. Külön jó volt, hogy Janiék elhozták az ikreket is, így 4 gyermek volt jelen. Vajon a következő jubileumkor mennyi lesz? :)


dscf3053.JPG | dscf3050.JPG


2006. december 20., szerda

Megjött Emil

Kedden megérkezett Andi Emillel. Az első délután nagyon jó volt, Csenge nagyon érdeklődött, és nagyon jókat rötyögtek meg mászkáltak közösen. Szerdán már sokat mászkáltunk (ikeja, kikka), de most este megint tök jól elvannak. Már volt néhány közös sírásrívás is, de alapvetően nagyonnagyon viccesek.
Emil imádja az orromat harapni meg lecsavarni, no meg a nagy tükör az közös élvezet, imádják csapkodni a tükörképüket mindketten Csengével. Egyébként Emil még kicsit durván nyúl Csenge felé, de Csenge derekasan tűri, és Emil új játékaival kompenzál. Csenge kedvence Emil Beba nevű babája. szóval nagyon jó kis karácsonyi pihenésnek nézünk elébe.


dscf3020.JPG | dscf3032.JPG | dscf3039.JPG | dscf3042.JPG


göndörke

Csenge haja megnőtt, és vadul elkezdett göndörödni-pöndörödni. Rettenetesen helyesek a fürtjei, zabálnivaló. Főleg oldalt és hátul, de tessék megnézni.


dscf2983.JPG | dscf2981.JPG


laza

Csenge ellazult. Valszeg tőlünk tanulta el ezt a fajta ülési módot, amikor is totál elengedi magát, egyik kézzel a fotel karfájára támaszkodik, és lazázik. Látszik, hogy ő is élvezi ezt a fajta zsiványkodást. De adott esetben szivarozik is, vagy távirányítóval ügyködik.


dscf2945.JPG | dscf2962.JPG


elfáradtam, vaze

Csenge mostanában megcsinálja, hogy elfárad, és ahol éri ez az érzés, ott megágyaz magának plüssállatokból vagy ruhaneműkkel, és lefekszik aludni. lehet ez akárhol: felmászik az ágyra, a fotelbe, vagy éppen a földön. :)


dscf2966.JPG


2006. december 2., szombat

első lépések

Megkésve bár, de Csenge ma meg tegnap este megtette első önálló lépéseit, úghogy nagyon örülünk, ahogyan ő is. Ismét eredményes volt a kibontakoztatás.
Persze még esik-kel, meg veszélyes, meg csak 2-3-4 lépést rohan, de most már tudatosan próbálkozik kapaszkodás nélkül menni. Nekünk nem is kell már több karácsonyra. :)

2006. november 30., csütörtök

egyirányú

bréking! bréking! az uccánk egyirányú lett az Attila utca felől, a Baross felől már nem lehet behajtani. Nagyon meglepődtem valamelyik reggel, ahogyan az autósok sem hiszik el.
Biztosan tovább csökkenti ez az amúgy sem nagy forgalmat. Ezek szerint valaki gondol ránk, vagy ha nem is ránk, de valamilyen jó gondolatba beleestünk. :)

2006. november 28., kedd

Mamma postja

Most először én, Mamma írok a blogra. Zajlik az élet, egyre nő a mi kis hurkánk. :)
Kibújt Csenge hatodik fogacskája. A mosolya még helyesebb, mint eddig :)


A kisasszony próbálkozik a kapaszkodás és támaszkodás nélküli áldogállással, és napról-napra egyre jobban megy neki. Konkrétan már táncikál, roggyantja a térdecskéjét és mosolyog közben, mint a "tejbetök", meg néha tapsikol is. De elindulni nem akar. :(


Az utóbbi időben többször feltűnt, hogy mintha ugyanazokat a szavakat megismételné, amit mi mondunk neki. Ma példálul mondta utánam, hogy "Aba nézd!". Mi több, tegnap enni akartam neki adni és tündérnyelven elküldött a francba. Konkrétan az hallottuk hárman is, mintha azt mondaná: "Haggyáá, dagadok".


Naggyon rafkós a kiscsaj ám! Még mindig eldobál mindent és nézi a reakciónkat. Tudja, hogy rosszat csinált és amikor mondjuk, hogy ez nem jó, nem szabad, csóválja a fejét jobbra balra és néha huncutul mosolyog hozzá.


A plüss állatokat imádja! Megölelgeti őket és mostmár egy ideje puszit is ad nekik. Cuppantani nem tud, de bőszen próbálkozik. Cupp helyett, azt mondja, hogy "báááá" és odanyomja a szájacskáját a játékaihoz. Egyébként ha meglátja magát egy tükörben, ugyanezt csinálja, megpuszilja a kislányt a tükörben, akiről tudja ám, hogy ő! Ma pl. a polóján lévő virágot szemlélte a tükörben, utána megsímogatta a virágocskát (magán) és lenézett a pólójára. Eddig nem voltam biztos benne, hogy tudja-e, hogy magát látja, mostmár meg vagyok győződve róla.


Van egy újabb kedvenc száma: Madonna "Jump"-ja. Mondjuk ezért nem rajong úgy, mint a Scissor Sisters “I don’t feel like dancing” című nótáért, de erre is nagyon riszálja a popóját.


Lehet, hogy korábban már apa írta, hogy Csenge imád fürdeni...annyira hogy mostanában ha meghallja, hogy apa már bent van a fürdőben és engedi a kádba a vizet, spurizik a fürdőszobába és kiabálja, hogy mamma. Mindezt azért, mert ugye egyedül nem tud levetkőzni (még) és belemászni a kádba.


Hihetetlen, hogy egy éve még olyan pici kisbabu volt, most meg már több mint 80 centi és tüneményes egy kiccsaj.

2006. november 20., hétfő

tej

na voltunk újra gasztroenterológusnál, aki 2 héttel ezelőtt aszonta, hogy szerinte próbáljuk ki, Csenge hogyan reagál a tejre. Nyilván felügyelet mellett.
Így bementünk imét, és 2,5 óráig, negyedórás turnusokban, emelkedő kanálszámmal kapott Csenge pudingot, ilyesmit (boltit). Meg bekenték az arcát tejjel. De összességében ez mind eredményes volt, nem léptek fel allergiás reakciók, és ízlett is neki minden.
Még vinni kell egy kakkamintát a héten, és mivel úgy látjuk, hogy puhább és másabb lett a kakka, ezért valszeg csak nincs jó hatással a gyomrára. De hát majd meglássuk.

teregetés, cipők

Megtaláltuk Csenge legújabb hobbiját, ez pedig a tergetés, illetve a ruhák szárítóról való teljes körű eltávolítása. Majd visszarakása, aztán meg újra elölről. Akár egy órát is elvan a szárító mellett, rettenetesen vicces.


Egyre többet labdázunk egyébként, és továbbra is dívik a cipők és zoknik iránti szerelme. Mostanság már halandzsázik, mindenre van valami válasza vagy megjegyzése, csak még nem értjük. Viszont nagyon jól megy a fejcsóválás. Gyakorlatilag simán elbeszélgetünk egymással egész sokáig. Móka. Egyébként szórakozik az állással, egyre többször zsiványkodik, hogy felemeli a két kezét és áll kapaszkodás nélkül (napimádat). Persze még nem indul el, de hát most már arra se kell sokat várnunk.


dscf2839.JPG | dscf2855.JPG | dscf2890.JPG | dscf2931.JPG


Kajában már nagyon szereti azt, amit mi eszünk, mindig kér belőle. Aludni is egyre korábban alszik el, anélkül, hogy beavatkoznánk. Mostanság már akár 9kor ágyban van. Persze mi még nem álltunk át, de majd igyekszünk.
No meg Főnök itt volt megint egy hétig, így felkerült bent is a hinta az egyetlen eredeti ajtófélfára. Meg a kert is rendberakódott, meg a pince is. Mik vannak. :)


2006. november 18., szombat

Vaczak képekben

Régi adósságunkat törlesztettük, amikor végre összegyűjtöttük Vaczakról az összes jobbfajta képet. Íme a sok kép 2003 novembertől 2006 májusáig.


dscf0003103034.jpg | dscf2219.JPG | dscf0762.JPG | dscf0908.JPG | dscf7496.JPG


2006. november 3., péntek

sz'asz, Mondeo!

Igen, igen, 2 hónap bénázás után áron alul meghirdettük, és elvitték 3 napon belül. Persze kérdés az ár, hiszen ezek szerint ez a kocsi ennyit (közel 400e Ft) ért.
Habár eléggé megszívtuk vele anyagilag, nagyon sok élményt köszönhetük neki, demogyermekünktől, Vacaktól kezdve Csengéig végigkísért minket, Kecsótól kezdve Horvátországon át Salzburgig mindenhová. Rettentően kényelmes volt, piszok jól ment, és minden benne volt, aminek benne kell lennie egy kocsiban.
Az elmúlt 3 év képeiből szemezgettünk ki pillanatokat, amikor a Mondeo velünk volt. Szép volt, jó volt, köszönjük, ennyi.


dscf1017.JPG | dscf2571.JPG | foto-01631.jpg | dscf7812.JPG


2006. november 1., szerda

költségvetés

Már sokszor terveztem, de végre egy ilyen munkaszüneti nap alkalmas volt arra, hogy osszak-szorozzak gyermekünkről költségvetési szinten is, mégiscsak szakmai ártalom. No nem számvetés célzattal, haem érdekességképpen.
A mérleg ez alatt a szűk másfél év alatt, a nőgyógyihoz való járástól mostanáig: két és félezer db pelenka és összesen több, mint 1 millió Ft. Sejtettem én, hogy döbbenetes.

Megint egy hónap

Októberben sem változott sokminden, mégis annyi minden. Csenge már mindenhova eljut gyorsan, mindent kinyit, mert utánoz minket, ezért tudja, hogy a fésűt a hajához kell tolni, a csatot belecsúsztatni a hajába, a kilincset lenyomni. A zenére meg táncolni, a ceruzával firkálni.


Szeret kisautókkal jáccani, meg ülve forogni a kis popóján. A legjobban a cipőket szereti, mindent megpróbál felrakni a lábára, illetve behozza nekünk a saját cipőinket a szobába. Zenében is van kedvence, most éppen a Scissor Sisters "I don't feel like dancing" a legjobb. De a zenélő játékok is megteszik, ha nincs éppen zene: ezeket pusztán tánc céljából bekapcsolgajta.


Apját még mindig Mammának hívja, de már sejtjük, hogy provokációból. kicsit gondolkodunk a játékok újratervezésén, venni kell neki járatot, lépcsős dolgokat, meg bicajt. Első lépésben a járóka 2 rúdját kifűrészeltem, és majd építünk bunkert. Így is bejárogat, és teccik neki.
És hát növexik a drága, most 79 cm, persze még mindig csak 8,2 kg. Így a ruhakészletet is frissíteni kell. És íme október képei:


dscf2512.JPG | dscf2758.JPG | dscf2772.JPG | dscf2808.JPG


Szóval haladunk. Már kezd rendszer lenni magától az egészben. Néha Csenge még alszik, amikor megyek dolgozni, ezért a reggeli hancúr néha elmarad, de este behozom, mert akkor sokat rötyögünk, aztán meg persze fürcsi. Az az enyim. És mivel baj nincs, csodálatos heteket élünk meg, minden tökéletes - kivéve, hogy a munkában erős hajtás van, lesz.


2006. október 25., szerda

egyedül

Csengéék végül hosszú hezitálás után Kecsón maradtak. Így mindenki pihen, Mamma azért, mert kap segítséget otthon, én meg azért, mert csend van. Én kihasználom: sokat dolgozom, behozom magam, mindeközben intézek hivatalos és egyéb dolgokat, amik elmaradtak az elmúlt hónapokban.


Már naon hiányoznak a zsiványok, de ez ezzel jár. Csók nekik.

Gyulán

Pénteken nekiindultunk Gyula felé. És először és utoljára, a 62-es km-nél az M5-ön kifogyott a benzinünk. De megtanultam, hogy 50 km alatt nem jó a hátralévő km-ek mérése. Krisztó jött kocsival meg kanna benzinnel, így mentünk tovább.
Gyulán aztán ment a szokásos zsiványkodás, meg a röhögés. Megnéztük az új belvárost a szökőkútrendszerrel, és megnéztük a török képeket is, amin Janó elaludt. Gyulán Csenge megtanult lépcsőzni. Nálunk ugye nem talál szintkülnbségeket, ezért Gyulán nagyon tetszett neki a lépcső, amin legalább 5ször felment az emeletre, és darabokban többször lefelé is lejött, persze tolatva. Nagyon élvezte ezt mindenki, ő is.
Aztán vasárnap jöttünk vissza Kecsóra, ahol csak sajnáltuk, hogy nem Pesten vagyunk, az 50 éves évfordulón.


dscf2645.JPG | dscf2665.JPG | dscf2680.JPG


Csenge már tökélyre fejlesztette a mamma szót, még engem, az apját is mammának szólít. Egyszerűen tünemény. No meg hétfőn vettük észre, hogy egy kis fog jobbfent félig áttörte a kis ínyét, így valszeg most nekiindul a fogzás megint. Emellett észrevettük, hogy a kiskori anyjához hasonlóan hihetetlenül érzékeny, ha a keze piszkos, így nem tudjuk, fog-e valaha homokozóban játszani. :) em sír, hanem felül, megnézi, és összedörzsöli. Zsivány.


2006. október 12., csütörtök

újabb fog?

az utóbbi 4-5 napban Csenge szokatlanul rosszul alszik, felébred többször is, ráadásul nehezen alszik vissza, ki kell venni az ágyból megnyugtatni. A csöpp szájában újabb csöpp fogkezdeményt vélünk felfedezni, és nagyon örülünk, de várjuk, hogy essen túl szegénke (meg mi is) a kibújás fájdalmain.


Néhányszor, amikor már tök kivagyunk, akkor még magunkhoz is beraktuk az ágyba, közénk, de apa könyörtelen volt, mert megunta, hogy Csenge álmában (!) püföli az ágyat, a picinke lábával meg tapisgálja a vállunkat, forgolódik, egyszóval pikkoskodik (tuti direkt :)). Így apa - bármennyire is fáj - visszarakja az ágyba a zsiványt.


Egyébként mindenki aszongya, rengeteget nyúlt az gyermek, és télleg hosszabb sokkal. Tessék jönni megnézni. Az utóbbi 2 napban apa munkából jövet játékkal ébresztette Csengét, és nagyon jókat rötyögtünk. Továbbra is kedvenc itthon is a bicaj meg a szomszéd házból áthallaccó kutya. No meg felmászni mindenre, amire lehet, és ott horrorisztikus módon hüjéskedni. Bojzasztó.

meccsen

hazaértünk törökből, oszt mentünk Kecsóra, mert így jött ki a lépés. Csenge nem aludt ott túl jól, mert úgy tűnik, jön a foga, így hajnalban már nehezen alszik vissza. Vasárnap meg mentünk az idei szezon 2., apa számára a nyaralás miatt 1. meccsére. A TrafficJam-et simán vertük, persze ehhez kellett, hogy 10-en voltunk, és a többi meccsre kicsit össze kell szedni az agyunkat. :)
Csenge debütált csöpp mezében. A szurkolótáborunk éke is ő immáron.


dscf2517.JPG | dscf2521.JPG | dscf2522.JPG | dscf2612.JPG


2006. október 10., kedd

Krisztó képei

Első körben a 2 kimaradt cucc kerül pótlásra. Egyrészt az antalya-i kirándulás + török est képei,
másrészt pedig a dzsip szafari (combi tour, mert Alanyába is bementünk) képei, a megfelelő post-okba illesztve.

2006. október 7., szombat

Záróakkord

2006.10.04 – Szerda


Mivel ez volt az utolsó napunk, sűrítettünk. Először elmentünk kirándulni a közeli félszigetre, amin volt némi erdős rész, meredek partokkal, illetve volt ott félbehagyott apartman a 30-40 méter magas félsziget végén, csodakilátással, de valszeg betiltották. Emellett tele volt a félsziget nagyon régi romokkal. Szépszép.


dscf2397.JPG | dscf2416.JPG | dscf2422.JPG


Ebéd utén pedig bementünk Alanyába taxival, és szétvásároltuk a maradék pénzünket. Mivel Mehmet késett, ezért először beültünk egy étterembe (paradicsomlé nem volt, ezért átmentek egy kisboltba, és hoztak nagyon finom csípős (!) Cappy paradicsomlevet). Aztán besétáltunk a partra, ahonnan megnézhettük a gyönyörű városképet: kikötő, bástya, illetve végig ki volt világítve a 380m magas félszigeten a 7 km hosszú várfal, illetve maga a vár is. A belváros felé pedig mindenféle színben pompázó diszkók, éttermek. Gyönyörű kis város ez az Alanya (180e lakos átlagban).
Aztán megjött Mehmet is a feleségével 2 órás késéssel, és mivel hullaéhesek voltunk, kajálni mentünk, ami néhányunk gyomrát kicsit megkavarta. De jót dumáltunk, és utána dolmus-sal mentünk haza a 38 km-re levő szállodánkba. Ez a török távolsági buszjárat, pici buszokkal, de tényleg kellemes, legközelebb nem taxizunk. És éjjel 2ig járnak.


dscf2440.JPG | dscf2438.JPG | dscf2473.JPG | dscf2479.JPG


Szóval mozgalmas nap volt, és kár, hogy Mehmet sokat késett, mert így kevesebbet lehettünk velük.


2006.10.04 – Csütörtök


Az utolsó nap, mint mindig, rohanás volt, mivel be kellett sűríteni még egy fürcsit a tengerben, és Csengét is megmártottuk a tengerben utoljára. Aztán pakolás, gyors ebéd, másfél óra buszozás, reptér, szűk két óra repülőút. Magyar idő szerint 1-kor indultunk, és kb. 9-re értünk haza.
Nagyon jó kis nyaralás volt, nem volt semmi baj, szerencsére Csengének sem volt baja sem a hasával, sem mással. Tapasztalatok:
- a legnehezebb talán a reggel volt mindig, hogy 10-ig megreggelizzünk Mamussal.
- nagyon sokat segített, hogy all inclusive volt minden. Legközelebb is ilyenbe jövünk, így a főzés, bevásárlás, tárolás, mosogatás, stb. hiánya rengeteg időt spórol a nőknek.
- A 3*+ is jó volt, ott a választék volt kisebb, a kaja jó volt. Olyan szempontból jobb volt a 3*, hogy a légkondi nem volt közpnoti, a szálloda kicsi volt, így a távolságok kisebbek voltak.
- fontos az, hogy közvetlen tengerparti volt mindkét szálloda.
- nagyon kell figyelni, hogy zajos-e a szállás. A kilátásnál ez fontosabb. Fontos a tengertől és a várostól való távolság.
- a repülőn folyamatos csámcsogás és nyelés kell a gyermeknek, tehát nasi, nasi, nasi.
- gyerekmedencével nem találkoztunk, nem is kerestük. akkor inkább a tenger, vagy pedig a nagymedencében csónakázni.
- a szűk etetőszék a legjobb, ha nem eléggé szűk, párna kell.