2009. március 29., vasárnap

Boróka

Aztán szombaton nagyon jó idő lett, így Csengével a szabadban töltöttem a napot. Délelőtt nagyon sokat voltunk a játszótéren. Az első órában nem sokan voltak, de aztán 11 felé már - egy iskolás osztállyal kibővülve végül - vagy 50 gyerek. Ekkor már Csenge hazament, nem szereti túlzottan a tömeget. De nagyon sokat mászkáltunk, jáccottunk, és beszélgetett lányokkal a homokozóban. Hoppá. Meg ő volt az ötletgazda, hogy ordítva kergessék a rikítózöld lepkét - és ő volt az első is.

Később egy rendőrautó is elhaladt a játszótér mellett, ahol autónak nem szabadna, Csenge meg vad ordítozásba kezdett, hogy "Kaka-rendőr" (ezt ki a franctól tanulta???), meg hogy "Jön a rendőőőőőr!". De mindezt a hintában, torkaszakadtából. Szerintem a szülők mukkanni se mertek. Egyébként az egy, ami tőlem van, hogy piszkosul begurulok, amikor egy autó a járdát használja. Másfél évvel azelőtt Csengével lezártuk ezt a járdát, mert ott vágták le a kanyart a temetőjárók halottak napján. Mi meg visszafordításra kényszerítettünk 2-3 autót, mivel a járdára telepedtünk.

Alvás után várost irányoztunk elő, de mindenki inkább teszkóba ment, és ráadásul nem az ugrálóvárasba. Szóval mi Csengével bementünk a városba. Sajna nem volt semmi műsor, így "maradt" a fekete szökőkúton és a nullakilóméteren (itt van minden gyerek általában az egész belvárosból) történő csúszdázás. A kirakodóvásáron vettem egy csini sapkát, meg 2 vicces harisnyát. Mézeskalácsot, gumicukrot. Szóval jót mulattunk, ettünk.

Este aztán irány Szeged, ahol Borókára kellett inni. Sajna a fantabandából csak Rasiék meg én jelentünk meg, amit én a kétgyerekesek klikkesedésének tudtam be. :) Viszont annyira jót beszélgettünk a gyerkökről, főleg a döbbenetes dolgokat, amiket tesznek, mondanak, meg a súlyosan mókás beszólásaikat, mindent kisztoriztunk, és rengeteget rötyögtünk ezen. Meg eleve jó volt a hangulat, viccesek a kollegák is. Rodi is kibeszélt végre magából ezt-azt, jó volt. Boróka biztos jól lesz, habár tisztességesen senki nem rúgott be. :) Innen is minden jót a csasjoknak, meg sok sikert a kétgyerekhez.

Új idő szerint fél 4re értem haza. Hajnalban kint az autópályán stabil 12 fok volt. !!!

2009. március 27., péntek

pénteki beszólások

a hétvége jórészt Borókáról szólt. Mivelhogy megszületett csütörtökön a kiccsaj, és szombat estére Rodi odarendelte a csapatot. Már eleve menni akartunk Kecsóra (Mamma igencsak lusta), de ez biztosította. Úgyhogy irány.


Péntek este Csenge sziporkázott ismét az asztalnál. Ő volt a szigorú óvónéni. Szedett nekem is:
- Csenge, szedhecc nekem többet nyugodtan (kiskanálnyi rizst kaptam)...
- (mutatóujjal rendre utasítva) Majd ha megetted, akkor majd szedek még neked!


később:
- (rendre utasítva) Ha nem eszel, tedd hátra a kezed...
- (kezemet hátrateszem, vigyorgok, mint a vadalma)
- (szigorúan, kíméletlenül) ... és ne mosolyogj!!!
- (röhögőgörcs)


éjjel (ágyban fekve ketten)
- (ajtócsapódás valamelyik másik emeleten, lakásban)
- (rémülten, suttogva) Mi volt ez?
- Biztos a Zsófi apukája véletlenül becsapta az ajtót. [ők laknak a negyediken]
- (igazi kislányhangon, hangsúly nélkül) Erre szoktuk azt mondani, hogy a faszkurvaeget?
- (döbbenettől a jobb szemem és a szám bal széle összeért, szerencsére sötét volt) MiDaHe? (hidegvér) Neeeem, erre azt szoktuk mondani, hogy a kutyafáját.


Egyszóval minden nap újabb meglepetés ér, hogy mi mindent tud a kislányunk. Egyszerűen döbbenetes, mennyire vicces (vagy nem vicces) tud lenni. A héten szinte minden kutyához oda mert menni megsimogatni. Kár, hogy nem tudok mindig érte menni az oviba, mert reggel - az apjára ütött - zéró.





Származási hely: 200903 - Március meg április

2009. március 23., hétfő

lomtalan

hétvégén lezajlott a lomtalanítás. Ezt egybekötöttük egy aránylag komoly átrendezéssel is. Ugyanis annyi cuccot kidobtunk, hogy én is meglepődtem. A kamrából, a nagyszekrényből, konyhából, pincéből-padlásról annyi stuff jött össze, hogy csak na. Ezen felbuzdulva az IKEA-ban vettünk 2 polcosszekrényt, meg polcot, oszt a nappaliban rerndesen változtattunk: 2 korábbi polc ki, 2 új be, asztal valszeg padlás, Csengétől szekrény ki, egyik nappalis polc be, a másik polc meg a hálónkba ment.

Így Csengének lett egy igazi, saját könyvespolca, nekünk egy saját cuccos polcunk. A nappali meg valóban jobban néz ki így, sokkal barátságosabb, kevésbé tűnik zsúfoltnak. A kamra szinte kiürült, és végre a nagy tükrös szekrényben is rend lett. Szóval megtettük, amivel 5 éve adósok voltunk magunknak, és átnéztünk mindent, amit csak úgy hoztunk, és leraktuk. Persze a padláson van még pár doboz, de az már csemege. Mamma is szelektált rendesen, szóval döbbenetesen jó volt az egészhétvégés pakolás, szerelés, cipelés.

Krisztóék is itt voltak, Főnökék is, úgyhogy jó móka volt. Ilyenkor Csenge nagyon elemében van, ugrálóvárról is megfeledkezett, ami azért durva. Persze vasárnap este eszébe jutott, és volt egy keserves sírás, de én mondtam neki vasárnap egész nap, kb. 10-szer. no meg rendezkedett ő is, az előkerülő cuccokkal elvolt erősen. Legjobb beszólás a hétvégén, amikor Főnök becsukta a nagyszekrény ajtaját, miközben Csenge bent csücsült a polcon:

- Ne csukd már be a szekrény ajtajááát... (lenézően) az isten álgyon meg!

Származási hely: 200903 - Március meg április

nem felejtjük el, hogy visszamentünk az ikeába még egy polcért, illetve hogy azok a mocsok dzsipók 3szor is szétkúrták a rendezett lomtalanításunkat (este 9kor már szerintem kifejezetten rongálási céllal).

szólok

előző post-ban levő grafikon zöld vonalának elindult a mesterséges feltornászása. Feri lemond, azaz megkezdődött a kampány. Be fogja bizonyítani Feri, hogy a maszop 7 év elkúrás után is meg tud nyerni egy választást. Ez egy ilyen zombiország. Nyilván sokkal illatosabb (sőt, szinte üdítő) lesz ugyanaz a fing, ha más seggéből fújatják az arcunkba.

De az a legjobb, hogy ezen már nem kúrom fel az agyam. Nem lesz itt semmiféle változás, egy egyszerű balkáni országban leszünk az átlagnál jobban élő valakik. Még így is sokkal jobban járunk, mint a világ 70%-a. De azért megtesszük, amit lehet...

2009. március 20., péntek

grafikon - 15 év tükre

Forrás: www.median.hu

ritkán látni ilyen érdekes grafikont. Lehet nézni, és értelmezni. Ne felejtsük el.

jobban

tegnap is volt meccs, ugyanúgy 21:45-kor, de most egy jobb eredményű csapat ellen. A lábam fáj, mindkettő, izületileg, de a meccsen nem. Nagyon ügyesek voltunk, jól döntöttem, hogy elmegyek hatodiknak, így volt csere, és brillíroztunk.

Mammának már vadul nő a pocakja, egészen kezd formás lenni. Jobban is van. Aztán már csak két hét a szívuh-ig, az biztos mond azért vmit az eddigi paráztatásról.

Csenge meg itthon nagyon rendezkedik, ovit csinál, fél óra alatt átrendezi a szobáját, de akár a nappalit is. Megágyaz, megterít, egyedül bemászik a kádba, a hűtőből kiveszi a joghurtot, felbontja, megeszi kanállal. Szóval kicsit jobban kell lassan rá figyelni, mert a végén felöltözik, leveszi a kulcsot a szekrényből, oszt elmegy sétálni.

Ma megint Magdi nénit kérte meg Mamma oviból elhozásra. Jó segítség volt. Holnap meg Nagyika megy érte, az is vicces lesz. Hétvégén ikea, meg ugrálóvár, no meg lomtalanítás. Szuperjó tavasznyitó (téli időben).

2009. március 18., szerda

mai beszólás

hát vettem egy szőlőmárkát teszkóban. ritkán megesik. vacsinál Mamma megkóstolta, oszt akkó nyilván Csenge is. Beleiszik.

- (heherészve-felháborodva) Fúj, de gusztustalan! Gusz-tus-talan...

- ... hát részeg voltál amikor ilyet vettél?

 

Mamma egyébként sokkal jobban van, a hányingert-émelygést lezúzta valami sokkal erősebb: az éhség. :)

ma elmentem üzletiligás meccsre. mindkét térdem fájt a terhelésre, a derekam nem. emellett a tüdőmet kiköptem, szinte könyörögtem minden mp pihenőért. csere ugye nem volt, az ellenfél 3 cserével leröhögött minket. gyenge kezdet, a térdeimmel nemtom, mit lehet kezdeni a fájdalomcsillapításon kívül.

 

2009. március 17., kedd

fogorvos

az első fordász után evidens volt az első fogorvos is. voltunk már, de akkor nem volt igazi preparálás, most nagyon úgy nézett ki, hogy be kell tömni fogat, amihez ugye fúrni kell. De lelkesen vágtunk neki, Balázs doki szimpatikus volt Csengének már a múltkori sima viziten is, más dokinak nem mutatta meg a fogait ilyen simán.

Persze apa ölébe, negyedóra könyörgés, de amikor a fúró először odatolja a vizet, akkor fej elkap. Még egyszer (ilyesmi van a képen is: "na akkor én megyek, inkább most ne"). Na akkor Mamma ölébe ül, persze óvatosan. Ott aztán kimongyuk a meglepetés szót, amitől Csenge haptákba vágta magát, és katonásan kiállta a víz nélküli fúrást, a fogmanók kiírtását, aztán meg a hosszadalmasabb tömést is. Ügyes volt.

No azért megizzadtunk mind a négyen felnőttek. Már télleg nem tudtuk, mi lehet még vicces vagy érdekes a rendelőben. Mézesmázasan toltuk a dumát, kerteltünk, de a motiváció mégiscsak a cica és Fifi között van félúton. Észérv nincs. Nem számít, hogy később jobban fájna, vagy ronda lenne (ugye, a gyermek nem is ismeri, ítéli meg igazán a sötét jövőt, a borzasztó következményeket). És ez így van jól. Ilyen kis zsebcicák befigyeltek, és valami azt súgja, hogy fogdoki az már ilyen lesz. De kőccségbe ez belefér.

 

Így talán jobban fog hozzáállni, mint én, aki gyakorlatilag képes voltam 10 évig nem elmenni. Inkább darabokban szedtem ki a fogam a számból, csak a fogorvost ne. Azért ha valaki tud jó gyerekfogorvost, hoci. De az elsődleges szempont Csenge - a múltkori kerítéses baleset után elmentünk egyhez, akinek két lánya van, de Csenge utálta. Nem volt ronda nagyon, meg hüje sem, de a nők ilyenek. Ki se nyitotta a száját. Felfeszíteni se tudtam. Mert neki nem volt szimpatikus. :)

2009. március 15., vasárnap

osztás

Csenge Kecsón nagyon elemében volt. Leosztotta a helyeket, mindig oda kellett ülni, meg úgy. Végigröhögtük a beszólásain a hétvégét. Nagyon jókat szólt:

- Csenge, túrós csusza lesz, az jó?
- Azt NEM szeretem... de legyen rajta szalonna!

- Jó lesz, ha csinálok bundás almát délután?
- Nem. Most!

Ami fura, hogy - apja lánya - elkezdte figyelni a mintákat. Ha takaróra ülsz, akkor a négyzetekre kell, de a vonalakra nem. Ugyanígy az asztalnál is, a négyzetekre kell tenni a dolgokat, hogy passzoljon. Fura dolgok a gének.  

fodrász

azé fontos mérföldkő, mert Csenge haja eddig nem volt vágva. Na jó, Mamma egyszer már levágta, de azt ő is elfelejtené, Csengével meg nem is emléxünk arra. :)

Szóval elmentünk fodrászhoz szombat délután, a fodrász (Heni - egyébként oda jár az egész család, csak a macska nem) rutinosan zárás utánra hívott minket. Aztán mindannyian meglepődtünk, hogy Csenge mukk nélkül, maximális együttműködéssel végigtolta. Szerintem piszkosul teccett neki a tükör, meg a sok kép, meg ugye eleve imádja, ha simogatják, óvatosan fésülik. És nem dőlt be a rémsztoriknak sem, amik nem urbanlegend-ek, hanem elsőkezű tapasztalatok voltak (csúcs a fejjel lefelé lógatott gyerek).

Azon vita ment, mekkora legyen a haja, én alig vállig érőt mondtam, mondván, ha nem jön be, megnöveszthető, de ha sokkal jobb lesz, akkor még fokozható - majd nyár előtt, ha meleg lesz. És nagyon bejött, egyszerűen tüneményes így is. Mondjuk én tudtam, hogy az lesz, sztem rövidebb hajjal is az lenne. De megnézzük, milyen a visszhang. Mummatz kicsit pityergett, hogy jaj, a seggig érő haj, de ugye már messze nem volt praktikus.


a fodrásznál

Szóval itt büszke voltam, csajra is, meg sztem a döntés is jó volt. Apró örömök.

2009. március 14., szombat

repülés

mentünk a jáccótérre a hétvégén, oszt Mamma is jött. Ez így móka. Hinta, minden. Még fehér vadászgörény is jött a jáccótérre, vicces is volt. A homokozós nagymászókán is meg a kicsin is Csenge mindent megmász (Kutyussal). Aztán a homokozós hintát is kipróbáltuk, vesztünkre. Ugyanis Csenge pufajkája csúszik, így amikor a kelleténél jobban meglöktem, hátramenetben hinta popó alól ki, Csenge meg mint a megzavarodott verébke, hátrafelé repült, aztán hasra érkezett.

Szája csupa homok, enyhe ordítás. De elmentünk a kúthoz, ahol jól kiöblítette a száját. Oszt visszamentünk kutyázni, meg homokozni. De a másik homokozóba. De muszáj leírni, mert nagy, igazán nagy repülés volt. :)

Máskor mindig úgy volt, hogy kapaszkodott rendesen, és úgy ment tovább, hogy két keze a láncot fogja, ő meg lóg. De hát most már lazább lett a kiccsaj...

2009. március 13., péntek

már nem számoljuk

már nem számoljuk az uh vizsgálatokat, innentől asszem felesleges. na de megint voltunk Kecsón a szokásos klasszikus tv-nézésen, ahol a szokásos monitor, no meg a szokásos bujkálás, fülvakarás, telehólyag. A gyerek állítólag tökéletes, és 10 cm, semmi olyan jel, ami arra utalna, hogy baj lenne (meglepő fordulat - a szerk.).  

Ettől függetlenül kardiológiai uh (ha egyáltalán létezik ien) április 1-én (!). 2-án újra ott, 3-án fogorvos megint, de erről később.

Szóval konklúzió nincs, minimális para van, de nem gondolunk erre. Mamma egyre jobban, vadul elkezdett enni, de sajnos mosogatni még nem viszi rá a kismammalélek. :) mindenesetre 23-án egy csodálatos lomtalanítással mexabadulunk a már igen kevés haszontalan holmitól, ami kiváló indító egy fészekrakásnak.

Megjegyzem, hogy a padlás nagyon bevált Csengével, szívesen jön velem, fent tud bicajozni, motorozni, kilátó is van. Megegyztünk, hogy cicát is festünk majd a falra. Merthogy válság ide vagy oda, befejezzük.

2009. március 12., csütörtök

pusznya a léleknek

miközben szinte az összes hazánkban működő alapkezelő vezetője elküldte a kormányt lemondásba, már teljesen készen vagyok lelkileg. nagyon megterhelő ez, nehezen tudom a csasládot erről leválasztani. sajnos ez már túlesett azon, hogy majd lesz valahogy. nem lesz ez sehogy, bazmeg. vége.

eközben Csenge nagyon vicces, mert mostanság rengeteg puszit kapok. eddig se keveset, de most csak úgy is, a homlokomra, fülemre, orromra. reggel vicces, amikor oviba megyünk, búcsúzáskor rituálé van, 3 puszi a két orcámra meg a számra. lefekvés előtt ezen felül az orromra, néha a homlokomra is kapok. oviban még integetés is van, "szijaapa".

Egyébként az ovi már megint nagyon jó hetek óta. Nemtudom, hogy Zolika kiíratása, vagy más, de sokkal felszabadultabb Csenge, sokat mesél. Habár még mindig szokott az óvónéni ölében és közelében tartózkodni, de már egyre több mindenben benne van, sokmindent ki tudunk belőle szedni, hogy mit evett, mi történt.

És egyre kevesebbet kamuzik. :) Ugye mindig sokat kérdezünk, és ebben szokott lenni kontrol-kérdés is. Na azokra mivel bármit tud válaaszolni, ezért mindig kétkedéssel hallgattuk a sztorikat. Mára ez már eltűnt, sőt. Ez szerintem nagyon fontos lépcső. gondolom, ha kitalál dolgokat, vagy kamuzik, akkor valamit szégyell, titkol, vagy nem ért. Na ha ezek fogynak, akkor az jó.

megtudtuk ilyen mélyanalízis során (hwg bharat), hogy azért nem mer sokszor pisilni az oviban, mert fél, hogy kipisil a wc-ülőke alatt. ugye, ha nem ül hátra kellően. emellett azt is megtudtuk, hogy sokszor elütötték (igen!) az udvaron. no meg a kiscsávók a fütyijüket szokták mutogatni (!?) a mosdóban. szóval jönnek a szexuális és fizikai sérelmek.

Fontos lesz ezeket "kezelni", mert én is hasonlóan visszahúzódó, érzékeny vagyok, és bizony az oviból csak komoly szenvedések és megaláztatások maradtak meg. pl. uszodában ugye lenyomják a gyermek fejét, és ha becsinál, az világraszóló megaláztatás stb. Mindent megpróbálunk elkövetni, hogy Csengének ne legyen ilyen. Magunkból kiindulva talán már maga a kibeszélés is sokat számít, nekem anno ezek kimaradtak teljesen, egészen 14 éves koromig kb. Akkó meg má ugye nagyjából mindegy.

2009. március 8., vasárnap

veszélyben a haza

újra felerősödött bennem - és egyre inkább másban is - az, hogy nem bírjuk nézni azt, ahogyan az ország összeomlik. egyre gyorsuló mozgással, és egyre biztosabban. hogy ez a mocsadék kormány immáron nem a mi életünket nehezíti meg, hanem már a gyermekeink jövőjénél tart. kiárusítja, eladja, előre elkölti. 


nem értem, hogyan lehet az, hogy mindenki, a társadalom nagy része ugyanazt gondolja, és mégis lehetséges ez ellen menni. illetve tudom, hogy miért lehet ez. azért, mert aki nem akar változást, azok is nagyon sokan vannak. ők azok, akik nem dolgoznak, avagy nem akarnak dolgozni. ők azok, akiknek havonta megy az utalás az államtól. nekik nem érdekük semmi változás, nekik ez így jó. de tudjuk mindannyian, hogy ennek így, ebben a formában vége. vagy államcsőddel, vagy a választással. de vége. 


ajánlott szakirodalmak mostanság éppen, amik a legjobban megmutatják, mizu: 


Az Aegon Alapkezelő vezetőjének helyzetértékelője

Orbán Viktor évértékelője 2009 (20. perctől)


no meg itten az, hogy már a gyerekeink jövőjét is eljáccotta Feri és guru-csapata: Meredeken nőhet az államadósság

2009. március 4., szerda

újra ovi

Csenge csütörtöktől újra oviba ment. Kicsit aggódtunk, a betegség miatt, de nem kellett. Délután annyira pörög még otthon is estig, hogy elmondható: rettenetesen hiányzott már az ovi. Igaz, hogy csüt reggel heten (!!!) voltak a 20 feletti elemszámból, de hát járvány van.

Egyre többet mesél, így most már sok aggodalmunk elúszott. Az ovival az egyetlen baj talán az infrastruktúra és a programok hiánya, de biztos sokat fog fejlődni, Újpesten elkezdték az ovikat rendbetenni. Hajráf.