2012. január 11., szerda

büntetőügy 2

ma volt Pistabá és a Köcsög büntetőügyének 2. köre. Elvileg vége kellett volna lennie, de kifutottunk ismét az időből. A múltkori eredmény után nem voltunk túl bizakodók, sőt, úgy voltam vele én is, h hát akkor legyen vége. Legalább akkor nincs tovább, még ha nem is záródik jól. Pistabá vallomása szörnyen sikeredett, a Köcsögé meg jól. Hát, gondoltam, az igazságügyi orvosszakértők - merthogy kettő kell ilyen szövevényes ügyhöz - nem fognak hozzátenni sokmindent.

Szerencsére tévedtem.
 De hogy ekkorát, az már télleg nemtommi, valami gondviselés lesz, avagy télleg van igazság.

Szóval a tárgyalás elkezdődött egy szakértővel, ezért először mindenki a múltkori jegyzőkönyvet akarta módosítani. Az ügyész komplett kihagyott részeket jelzett, a Köcsögék meg hajszálak helyzetén javítottak, néha azt sem tudták, mit akarnak. Ezek kapcsán persze Pistabát muszáj volt újra elővenni, hányszor ütött, meg milyen menetrendben stb. A vallomások is előkerültek, legalább 6szor hallgathattuk meg ismét mindkét verziót, papírból. Piszkosul lehangoló volt, egyrészt az előző körre emlékeztetett, másrészt determinálta a kimenetelt is, hiszen döntően az volt a téma, h Pistabá vallomása mennyire zavaros volt.

Aztán közben megjött a másik szakértő is, így elkezdte. Először kijelentette, hogy Pistabá vallomása saját sérüléseiről egy apróságot kivéve teljesen megállja a helyét, azaz valószínű (!). Ez az egy pont persze a Köcsög vallomásából vett rész volt, így végül kijelentette, hogy amit Pistabá mondott a saját sérüléseiről, és annak okozásáról, az teljes mértékben igazolható orvosszakértői módszerekkel. Itt majdnem leestem a székről, annyira kerek mondat volt. A Köcsög vallomásának elemzése előtt viszont szünet volt, mivel jelezte a szakértő, h nem látta a fényképeket és a teljes nyomozati anyagot, a bíró pedig aszonta, h akkor nézzék át. Pisi, raus. Közben a két szakértő a bíróval közösen (!) átnézték a teljes cuccot.

És akkor nekikezdett. Első (és az egyetlen, Pistabá által beismert) ütés igazolt (azaz orvosszakértői móccerekkel alátámasztható a sértett elmondása). Kettest karcolásnak minősítette, de kvázi igazolt. Hármas (nyakizom) NEM igazolt. Ekkortól kezdtem a bíró, az ügyész, meg a két ügyvéd arcát nézni, eszméletlen filmet lehetett volna forgatni 4-5-6 kamerával. Szóval, négyes sérülés (kézfej) igazolt, DE nem egy, hanem több behatás történt: egyik a potenciális Pistabá ütés, de ezen kívül a Pistabá felé (!) elsütött több ütés is részt vett a sérülésekben. Mindezt a Köcsög által készített fehéringes, gyűrűs fotók és a Köcsög vallomása alapján! Iszonyatos fordulat, az ügyész (komoly negyvenes nő) arcán volt a legviccesebb az az "innyebazmeg" mimika. Aztán meg még egy lapáttal rátettek, hogy Pistabá verzióját megerősítették, és kimondták, hogy a sérülései nem keletkezhettek eséstől (két oldali arcsérülés), azok öklöstől vannak.

Erre a Köcsögék azonnal elkezdtek kapálózni. Jogosan, hiszen mindkét vallomásból öklös ütés lett kimutatva, ők pedig tagadták az ütést (Pistabában volt gerinc, ő kezdettől elismerte az egy ütést, amit ő követett el). Elkezdték nagy blokkban feszegetni azt, hogy sufni, ráesett erre is, arra is, kétszer ráadásul, kézvédekezés nélkül, arcra. No meg elég ércesen bírálták a szakértő urakat, hogy ez meg az hogy lehet, miért mondanak ilyet. A két szakértő vállvetve a bírónak félig háttal, a Köcsög és a bíró között úgy védték Pistabát, mintha kétszer annyit kaptak volna, mint a védőügyvéd. Osztották felváltva a Köcsögöt és az ügyvédjét (felváltva kérdeztek a majmok): vérhígítóról (véralvadásgátló), védekezés nélküli kétszeres arcraesés valószínűségéről egy praxis időtartama alatt, le nem fényképezett sérülés hitelességéről (szem melletti karcolás 3 példány, a vitatott meg nulla, logikus), hogy hány kilós ember képes eltörni a másik arccsontját, és végül a legnagyobb: hogyan lehet jobb kézzel szemből a jobb arcát betörni az ellenfélnek (elárulom, a szakértő megmutatta, miután ugye a Köcsög már egész közel hadonászott (nem bírt ülve maradni, Mamma vallomása szintén kipipálva, élő demonstrációval): ha az ember védekezik, összekuporodik és elfordul, így gyakorlatilag a másik arca kerül az ökölbe).

Szóval egyszerűen nem hittem el: a Köcsög ismét összeomlott, amikor a bírónak kb. 6. kérdésre már Juszt László műsorát aztán meg a saját anyját akarta témaként idézni, a bíró azt mondta, hogy még egy ilyen, és azonnal kiküldi (elsőrendű vádlottról beszélünk!). Előtte figyelmeztette őt is, meg már a feleségét is, aki mellettem ült 2 méterrel, és már harmaccor szisszegte le a férjét, hogy ne kérdezzen, ne álljon fel, maradjon már kussban. De hát ugye a Köcsög fő jellemzője, hogy nincs semmi, ami elkussoltatná vagy meggyőzné.

A vége az lett, hogy a szakértők kimondták többszörösen, egyhangúan, egymást erősítve:
- Pistabá sérüléseit ökölbe szorított kéz okozta, és kizárható a Köcsög féle verzió az elesésről. Ez ugye csillagos ötös.
- A Köcsög sérüléseiből a kézsérülése részben a fenti ütésektől származik. 2 ütésről nem igazolt, hogy konkrét, Pistabá általi ütős ütés. Tehát maradt kettő ütés, ami már közel van ahhoz, amit annyira kétségbe vontak az elejétől fogva, és ezért nyaggatták Pistabát végig, vérig.

Pistabá ügyvédjével 3-4-szer néztünk össze, szintén hinnyebazmeg nézéssel, láthatóan ő sem hitte el, hogyan záporoznak az olyan szakértői vélemények, amelyek totálisan megcsavarták a per kimenetelét. Mintha Pistabával együtt látták volna, mi történt, és egy-az-egyben megerősítették a védelmét (az igazságot). Igazán én sem hittem el, hogy mi történt, csak néztünk, mint a moziban. Innentől valóban nem lesz nehéz megvédeni Pistabát, hiszen a szakértők kvázi a bíró kezébe adták az ítéletet.

Érdekes, hogy mintha láttam volna az arcokon leesni az igazságot, ami elég messze volt a múltkori tárgyalás témájától. És kicsit talán meg is döbbentek a résztvevők, hogy mennyire lényegtelenné vált az események sora, a pontos időpont, a helyszín, illetve hogy pontosan ki mikor ütött. Ottmaradt megint a Köcsög középen, a saját szara a saját arcára kenve, és mondja, hogy dehátbíróúrezcsoki, hátnemigazhogyeztnemértisenki. De mi értjük, Sanyi, mi tudjuk. Kicsit más az értékrended, mint a világnak, ennyi. Megesik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése