2009. szeptember 30., szerda

Lilu

ne feledjük, hogy Pistabáéknál lett egy új lakó már vagy két hete: egy kiskutya, Lilu. Na ő amellett, h megváltoztatta Pistabáék életét, Csengéét is. Minden reggel ott kezdünk az ajtóban, és többször ment sétálni Liluval, ő fogja a pórázt. Vicces, mert télleg annyira pici a kutya, h egyáltalán nem fél tőle.

Talán ettől is kicsit komolyabb lett a kiscsaj, dolgozik azért az, hogy egyre több nála is kisebb dolog van. :)

röffe

hát én továbbra is képtelen vagyok kisebbik gyermekem mellett aludni. nyöszög, fújtat, röfög, hörög. eszméletlen édes gyermek egyébként, nagyon hasonlít Csengére, amikor ő is pici volt: az álla, a nézése, a grimaszai, a fejtartása. ugyanakkor mégis csávós, mongyuk a magától beálló pankhaja nagyon ott van. szóval nagyon jó fej, de aludni úgy alszik, mint egy 50 éves férfi.

aránylag egyébként keveset tudunk vele lenni, hiszen alszik, eszik. ha Csenge zajong (tud), akkor aztán tuti elalszik. a fürdésnél és általában sincs semmi baja. néha fáj a pocak, de hát egy ekkora bogyónál ez nem meglepő. Most 1 napja meg bukik is néha keveset, ami meg ugye csak azért meglepő, mert eddig csak a lent jött ki az, ami bement.

Csenge nagyon kedves vele, mondogatja, hogy mennyire szereti, mindig ölelgetni próbálja. Befekszik mellé a hordozóba (!), az ágyba. Néha persze eldurran a cérna, és ne Zalánnal törődjünk, meg egyébként is költözzünk el, mire végez a pisiléssel. :) A nyárvégi katasztrofális viselkedés oszlik, kezd normális lenni a kiccsaj, sőt, néha minket is megdöbbent, annyira "nagy". Pl. a minap elsőként ette meg a vacsit. :) Meg elkezdett futni, de nagyon sokat. Persze hiszti van azért, de mintha már tanulná kezelni ő is. Pl. nálam már erőlködve a hisztifátyol mögül mondja, hogy pl. "sehegihíts összehajtani a pólómat. Aki tuggya, mi a hiszti, az ezt értékeli. :)

2009. szeptember 28., hétfő

59 (by Mamma)

Most volt itt a védőnő, aki megmérte Zalán hosszát....hát döbbentem. 59 cm-nek mértük a kislegényt (53 cm-rel született!); állítólag 2-3 centit nőnek a manók havonta...Zalán ma 1 hónapos, de úgy tűnik sikerült neki 2 havi adagot nőnie... nagyon úgy tűnik apja fia lesz :) Azt mondta a védőnéni, hogy akkora Zalán a méretei alapján, mint egy 3 hónapos gyerek.
Közben megnéztem, és Csenge 4100 gramm volt December 1-jén, azaz 2 és fél hónaposan volt akkora, mint amekkora súllyal Zalán született....

Hát képzeljétek Zalán egyre többször már 4 és fél órát, de olyan is van, hogy 5 órát vár ki 2 evése között...és nappal is eljátsza ezt :)
Kíváncsi vagyok meddig lesz ez így. :)

2009. szeptember 25., péntek

szabadidő

Mamma teljesen bepörgött. Így, hogy otthon szinte nincs semmi gondja, az alábbiakat teszi:
- keresgél a neten. Salzburgi nyaralástól kezdve a bicikli utánfutón át mindent. Folyamatosan bombáz. Vett már pelenkázótáskát, új forgót a gyermeknek (távirányítós, bazmeg!), könyvet rendelt, kaját rendel, no meg nem utolsósorban vettünk egy ultradurva tesófellépőt Dunakeszin (Litaf Pick-up).
- megcsináltat mindent, szerelőt hív. Hűtő lámpája, sütő. Feladatokat ír ki, intéz olyan dolgokat, amikre ugye évek óta "nincs idő".

Egyszóval vicces, az elején volt némi hullámbeli eltérés, de most már beállt egy optimális szintre a dolog. Most engem lep el a meló, így sajnos nincs sok erőm, de talán most elkészülünk, oszt lehet kis pihe. egyébként is kéne valami téli kandallós Almásvárad. Síelés helyett...

2009. szeptember 24., csütörtök

képek

az elmúlt bő egy hét történései, képekben. minden kép arra a képre link, ahonnan új képek vannak. :)

Származási hely: Zalán otthon (09.15-től)

2009. szeptember 19., szombat

aluka (by Mamma)

Hát képzeljétek Zalán már második éjjel játszotta el azt, hogy két evése között több mint 6 óra óra tellik el, ami azt jelenti hogy nettó több mint 4-4 és fél órát én is átalszok. Olyan drága, jó fiú....(még éppen hogy csak 3 hetes - de lehet az éjszaka átalvására gyúr?!) És olyan jópofa is :)
 
Viszont ő nem tud viselkedni....2 naponta tuti fullra összepisil vagy kakil mindent - vagy az esti fürdés előtti pucérkodás közben, vagy egy-egy figyelmetlenebb tisztábatételkor...van hogy apát, van hogy anyát.
A kicsomagolás utáni szabadban pisilés rendszeres - ha résen vagyunk, még meg tudjuk akadályozni a mindenhova széjjel-pisilést (az esetek töbségében ilyenkor a tenyerünkkel akadályozzuk meg a szökőkút efektust), de van, hogy megy szabadon mindenfelé. Szóval ő nem Csenge....de persze nem is vártuk tőle azt, mint Csengétől :)
 
És ha már Csenge... 4 éves már a kiscsaj, de mostanában néha úgy viselkedik, mint egy 2 éves (se). asszem jön ki rajta a "kistesó baj". ha valami nem jó neki, van, hogy nem beszél, nem mondja meg mit akar, hanem nyöszög, hisztizik.... hülyén viselkedik (a neten olvastam, hogy ez a kistesó érkezése miatt van, és elmúlik-remélem hamarosan!)
tegnap reggel több, mint 15 perc kellett neki, hogy pisiljon a vécébe (hisztizett durván - végül az apja (az én bátorításomra is) megmosta az arcát hidegvízzel - soxor nem csináltunk mi még ilyet.. de most muszáj volt!)
Zalán felé nem mutat ellenségességet (hála égnek, de marad ez így?!)......no de felém! a múltkor meg akart rúgni, kinyújtja rám a nyelvét, és azt mondja, nem szeret...engem nem akar (kis hárpiává változik), és csak apa jó.....
Reménykedem benne, hogy ez a rövid ideje tartó őrület betudható annak, hogy az utóbbi pár napban rendszeresen nagyon későn tudott lefeküdni és ezért nem igazán tudta magát kipihenni és csak ezért viselkedik úgy, mint egy hisztis rosszcsont...

2009. szeptember 16., szerda

jó hétkezdet

Nagyika nélküli hét első fele kiváló lett, Csengének kifejezetten jó az ovi. Első nap persze nem tudtam érte menni az oviba(ahogy Csenge mondta este, "leteszem a bicajt, mingyá mítingre kell mennem"), így Mammáéknak kellett. és este 10kor kerültünk ágyba, de kedden már kicsit jobbak voltunk. A délutáni futóbicaj edzésen arra vettük az irányt az egyik kör során, ahol udvarol a srác, aki eleinte az én cangámon tette ezt. Ott beszélgetett az egyik házban lakóval, gondolom az apja a csajnak. Nemtom. mindenesetre Csenge látványosan lefékezett lábbal mellettük, vadul a srácra mutatott, és "Hé, nem ő lopta el a biciklinket?" fennhangon kérdéssel hozott zavarba mindannyiunkat az uccában. nagyon durva volt, azt válaszoltam -mentendő a helyzetet -, hogy nem ő lopta el, csak hozzá került. és jeleztem Csengének, h menjünk tovább. :)

Kedd reggel az ovi is nagyon vicces volt, jókat röhögtem. Amanda elmesélte, h látott minket Csengével bicajozni, aztán Flóri idétlenkedett a folyosón, mondtam, h előre nézzen, mert így elesik (ugye vigyorgott rám, közben ment a másik irányba). Több se kellett, vicces műesés, amit aztán mindenki utánzott, akinek pöcse volt (kivéve engem), így közbenjárásomra 5-6 kiscsávó fetrengett a folyosón, kézmosás helyett. Léptem is gyorsan. :) Délután Nóriékkal jött Csenge el az oviból, és Mesivel igen jót jáccottak a kertben meg nálunk. Még jó, h van 2 canga, no meg Pistabá csinálja a harmadikat. :)

Ma már egész nap Csenge szülinapjára készülünk, könyvvétel, torta. Meg ugye az oviba is visszük reggel a nasit, ott is szok lenni parti. Csenge nagyon várja már azt is. Lehet, h este a pizzázó-fagyizóba is elnézünk. Remélem, nem motoros est lesz. :) 

 

2009. szeptember 14., hétfő

mamma 2.0

Nagyon mókás hétvége sikeredett. Hiszen most már Zalánnal is mobilak voltunk. Délelőtt bevásárlás, délután kipróbáltuk a nagymagyar fagyizót, amit a fagyigépboltból csinált a tulaj. Soma ajánlotta, és télleg vicces volt. Amellett, hogy ultramagyar ("építő jellegű rendezvényekre a helyiség ingyen bérbevehető", érted?), nagyon gyerekbarát, és mi is 8 gombócot vettünk, oszt jöt 4 ajándékba. Csengének nagyon teccett a hely, rengeteg játék, eperszék, megyünk még.

Másnap bicajoztunk, kecskék, utána Dunapart. Ott láttuk meg Márti nénit a holtág túlpartján. Oda 10 perc terepbicaj kellett, hogy átjussunk a földnyelvre, homokos ártéri erdőben. Odaérve rettentő jót kutyáztunk, Csenge először félt kicsit a nagykutyától, de utána nem. Nagy móka volt.

Származási hely: Zalán otthon (09.12-től)

Miután Nagyika hazament, délután a pénteki ötletet megvalósítottam: a kék bicajt lecsupaszítottam Pistabá segítségével, és lett belőle futóbicaj. Na innentől kezdve ez a fő közlekedési eszköz, és nagyon jól tanulja Csegne az egyensúlyozást. Hátha ettől hamarabb lesz bicajozás. Több kört is mentünk a környéken.

2009. szeptember 11., péntek

szünet

Először Csenge, aztán én döglődtem le valami vírustól. Csengénél szép lassú volt nálam gyors, szerencsére valami enyhe vírus volt, meert nagyjából 2 nap alatt, láz nélkül kijöttünk belőle. Izgultunk, hogy itthon más ne legyen beteg, talán nem is lett.

Zalán azóta minden nap lett szállítva babkocsival. Amíg Csenge járt oviba, oda, amióta nem, azóta boltba, erre-arra. Csenge tolja Babust a kisbabkocsiban, mi meg Zalánt a nagyban.

Zalán meg viccel velünk. Habár továbbra is hiperjó gyerek, azért a pelenkázón nem tud viselkedni. Pisil, néha fosik is. Legutóbb a fürdőben szétvizelt mindent, aztán meg fürcsi után lesárgázta a fürdőlepedőjét. Ma anyucit próbálta lefosni sugárban, miután azonban nem sikerült, levizelte. Nagyon zsivány. Őt nem lehet hagyni túl sokáig, mint Csengét.

Egyre többet van ébren is, így egyre többet dumcsizunk, Csenge is egyre többet zajol, beszél neki. ilyenkor csak néz összeráncolt szemöldökkel, de hát meg kell szoknia, hogy a nővére igen zajos jelenség. Alvás közben egyébként röfög meg nyüszög meg nyújtózgat, ezt majd szoknom kell még. Amikor cicit keres, akkor is szimatol és röfög a kisdisznó. És túr az orrával. :) Továbbra is fingógép, nagy játékos. Kicsit talán türelmes és nyugodt is, persze azért odaszól, ha bénázunk sokat, no meg ha igazán éhes, akkor egy idő után bizony ordít (mily meglepő).

Származási hely: Zalán otthon (09.09-től)

2009. szeptember 8., kedd

jakuzzi

ma volt a dokinő meg a védőnő is, és elmondták, h semmi gáz nincs valóban. felírtak 1-2 vackot, de minek. délután Mammáék Zalánnal mentek az oviba Csengéért, ahol meg is nézte az óvónéni is a kisfijút. Aztán Betti hozott Csengének egy fellépőt az ikejából, ő is megkukkantotta Zalánt. Közben Csenge durván megfejelt, meg is repedt a szám csúnyán.

aztán este volt a főműsor. Zalán fürcsi közben pukkázgatott nagyokat, aztán a kislavórban az ötödik durva pukka volt, viszont közben telefosta a kádat is. nagyot röhögtünk, kikaptuk, újvízben lemosdattuk. de mindannyian nagyon jót nevettünk, Csengével ilyen nem volt.

most cicizés váltás közbe Zalán annyira lecseszően kiabált ránk, hogy egy pillanatra lefagytunk, aztán nagyon jót röhögtünk ezen is. közben meg ugye néz azzal a sötét hiperédes szemeivel, meg kell zabálni.

2009. szeptember 6., vasárnap

csukl

egyelőre a legnagyobb bajunk az, h aránylag soxor csuklik az gyermek. de ez elmúlik magától is, szóval igazán alig vesszük észre, h itt van egy csöpp. néha úgy kell bemenni a szobába, h tudatosítsuk. :) persze most ma már előfordulgat, h kicsit kevesebbet eszik, ill többet alszik most. Már 4 óránként eszik, és sokszor gyanúsan lassan kezd neki.

Mindegy, nem parázunk. Csenge taknyos eléggé, meg kicsit mi is, talán Zalán is csöppet. valszeg ma éjjel kicsit meghűlt a ház, így berettyintettem a fűtést, hogy a fürdő is jó meleg legyen, meg a háló is.

Csenge nagyon jól elvan vele, konfliktus egyelőre nincs. Ugyanis a Zalán által rendelt babkocsi nagyon-nagyon teccik Csengének, az a legnagyobb kincse, azzal megyünk utcára sétálni, meg a kertbe is levegőztetni Babust, meg jáccótérre is. Itt már simán odaadja másoknak is. Ugye nagyjából a csirkék 100%-a odajön, és megnézi, megfogdossa.

Származási hely: Zalán otthon

Ott van a pelenkázáskor, fogja az ölébe, puszilja, fogja a kezét, fényképezni kell vele (gondolom nehogymá csak Zalán legyen a képeken). Meg majd tolni is akarja babkocsiban is. Szóval egyelőre tündéri nővérke, érdeklődő és gondoskodó.

2009. szeptember 4., péntek

gyó

ma reggel Csengének nem nagyon ment az ovi, de mivel én fáradt voltam, és nagyjából ugyanannyit aludtunk, nem csoda.

Zalán viszont nagyon vicces, nagyon aranyos. a baj az, h a szemit ritkán látjuk. amikor éber időszaka van, azonnal odagyűl mindenki, és mongyuk neki gazdagon. A fürcsit ismét jól viselte, semmi kifogása nem volt. Igazándiból még azt is mondanám, h élvezi az egészet, beleértve a meztelenkedést is. Olyan hipernyugodt a fürdőben végig.

Ami érdekes, hogy nagyon kis finom a bőre, nincs rajta ér meg ilyenek, no meg nem is cosntos a kölök. Kicsit a popópirosság is múlik. Már csak azt a durva köldöksebet várom, h leessen, mert az amellett, hogy kurva ronda, fürdetni sem lehet tőle tisztességesen. És akkor lehet igazán pancsolni.

Reggel és délelőtt nagyon jókat alszik, nem értem, miért nem este. Nem mintha este bármi probléma lenne vele, de azért ilyentájt nagyon jót szunyókál. Vagy csak ilyenkor többnek tűnik az alvási szakasz. Ha ez így megy tovább, eből bizony kell még sok. :)

2009. szeptember 3., csütörtök

Újpesten

tegnap este hazaérkeztünk a kudarcos fogorvos után. Ugyanis Csenge megijedt a nyálszívótól, ami ugye a legártalmatlanabb dolog. Megkapta a szurit, elzsibbadt, és már nyitotta a száját, amikor meglátta. Kampó. A konyha elvesztése sem volt szempont, illetve a meglepetés elmaradása sem. Haza, zsibbadt szájjal. Nem volt égő.

Szóval kiscsalád hazaért. Nem volt egyszerű, ugyanis a házban 21,5 fok volt, ami hőszigetelés demonstrációnak vagy nekem egyedülléthez, filmnézéshez-pizzaevéshez kiváló, de csecsemővel nem pont a legpraktikusabb. De megoldottuk (nagyzokni, hőventi), összedobtam egy tejbegrízt, közben pakultuk kifelé a 3 hetes cuccot (a kocsi fullon volt), Mamma elvolt Zalánnal. 10-re Csenge is ágyba került, éjfél körül meg Zalánt megfürdettük, persze csínján, kislavórban, de mukkot nem szólt. Jót dumcsiztunk, nagyon élveztük Mammával a csendes fürcsit. Annyira édes volt a kicsávó.

Én fél2kor aszontam, h kampó, nekem ugye a 2-6-ig terjedő időszak nem erősségem. De Zalán úgyis csak 3 óránként riad meg, akkor zabál, és elalszik. Ha sokat eszik (100 körül, ugye ez Csenge napi adagja vót), akkor szűköl 20 percig. De a cumi kell most még.

Csengével reggel elmentünk az oviba, nem kellett erőltetni, húzott. Aztán kevesen voltak, Ica néni nagyon jól fogadta, szóval sokkal jobban sült el, mint gondoltam. Remélem, jó napja lesz, mert akkor örökre jó lesz az ovi. Most nyugi van, alszanak. Nagyika délután jön.

Származási hely: Zalán otthon

2009. szeptember 2., szerda

az első éjszaka

tegnap éjjelünk volt az első. Csenge Zalánnal akart aludni, mindenáron. De persze Mamma is, így bezsúfolódtak a kisszobába. Este alvás előtt nagyon jó volt együtt, evett a kis zsivó, 3 szakaszban, közte pici alvásokkal. Ekkor az ébredéseknél próbáltunk vele beszélni, szokott nézegetni mindket, hallgatgat, mi meg próbáljuk szóval tartani, amíg még éber és nem éhes.

Este fél1kor evett sokat (Csenge igazán nem ébredt fel, pedig nem voltunk csendesek), aztán 3kor kevesebbet, reggel megint nagyot. Akkor oltári kakka is volt. Tisztába tevést is váltogatjuk, nekem csak az fura, h neki piros a popója, meg hát ugye nagyon csöpp. Délelőtt kicsit többet volt ébren, jót mókáztunk. Most délben keveset evett, letettük, hogy ebédelhessünk. Kapott cumit is, mert oldalra fordulva szűkölt, úgyhogy most cumival alszik oldalfekvésben.

Lassan megyünk hazahaza, miután Csengével végeztünk a fogorvosnál.

Származási hely: Zalán otthon

2009. szeptember 1., kedd

itthon I.

jelentem, Kecsóra hazaérkeztünk az gyermekkel. ma már itt Kecsón rendeztük be a mini gyerexobát, összeraktam az itteni kiságyat, oszt bementünk a kórházba 1-re. Ott még volt kis közjáték, de kb. fél3ra már itthon voltunk.

Csenge ki nem engedi Zalánt a látóköréből, mellette van, simogatja, a hordozót ő is hozza, befeküdt mellé a szobába a másik ágyra, és ott szuszmákol. Figyeli, vizslatja. Ha mocorog, szól, hogy Zalán mocorog. Nagyon édes(ek)! :) "Csücsörített a szájával, és azért, hogy meg kell simogatnom!".

Ma reggel bent Zalán nagyon jót evett, nem is sárga (vért se vettek tőle). Eljövetelnél még tolt egy sárgapürét. :)